Home »
Snoeitips voor fruit
Veel tuinliefhebbers gebruiken de winter om uit te rusten en plannen te maken voor het nieuwe seizoen. Maar… er is wel degelijk werk te doen. Omdat bomen en struiken in de winter in rust zijn, is dit voor veel soorten dé tijd om ze te snoeien. Hieronder snoeitips voor fruit, zowel voor bomen als struiken met klein fruit. Dus aan de slag, nu het nog kan.
Appels en peren: december – maart
Appel- en perenbomen kunt u vanaf december tot maart snoeien, maar niet als het vriest. Snoei eerst de zwakke groeiers, omdat vroeg snoeien de groei bevordert. De sterke groeiers snoeit u in maart, omdat laat snoeien de groei afremt. Doe dit niet eerder, want dan zijn deze fruitbomen nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte tast de stam en takken aan en verspreidt zich vooral in november en december bij vochtig weer. Voor een betere vruchtzetting is het goed om ook ’s zomers te snoeien, peren vanaf half juni en appels vanaf half juli. Dat brengt lucht en licht in de kruin.
Steenvruchten: niet in de winter
Kersen-, perziken- en pruimenbomen, de ‘steenvruchten’, hoeft u minder te snoeien. In de winter kunnen ze besmet worden met loodglansschimmel. Sommige rassen steenvruchten zijn hier erg gevoelig voor: het pruimenras ‘Victoria’ kan dood gaan door deze ziekte. Daarom kunt u steenfruit beter vlak na de bloei in april/mei of vlak na de pluk in augustus/september snoeien.
Druiven: november – februari
Zodra de rustperiode van de druif begint, kunt u starten met de onderhoudssnoei. Deze wintersnoei is niet alleen essentieel voor het vormgeven (vormsnoei). We snoeien ook voor een weelderige oogst (vruchthoutsnoei). We maken onderscheid tussen druiven die in kas of serre en druiven die buiten groeien. Als uw druif buiten staat, kunt u beter nog een maandje wachten met snoeien. Zolang de plant nog blad heeft, niet snoeien. Grote kans dat de druif dan gaat ‘bloeden’ en het zorgt voor voortijdig uitlopen van de knoppen. Een behoorlijke nachtvorst kan dan fataal zijn voor de jonge scheuten! Voor de wintersnoei van druiven zijn november en december de beste maanden. In het vroege voorjaar komt de sapstroom van de druif weer op gang en zal de ‘struik’ gaan ‘bloeden’. Een druif zal daar zelden echt nadeel van ondervinden en daarom kunt u tot in maart snoeien als u het in november/december vergeten bent.
Zwarte bessen: februari
Zwarte bessenstruiken kunt u het best snoeien in februari. Snoei elk jaar de oudste takken vlak boven de grond af, zodat u een tiental vruchtdragende takken overhoudt. Kies aan de voet van de plant een paar snel groeiende takken uit die binnen 1 of 2 jaar de dan weggehaalde takken zullen vervangen en kort ze voor de helft in. Haal zwakke, dode en in elkaar gegroeide takken weg.
Kruisbessenstruik: februari
U moet de kruisbes ieder jaar na de winter snoeien, voordat de ogen/knoppen uitlopen. Dit bevordert de productiviteit van de struik en zorgt ervoor dat die open blijft. Zo kan er voldoende (zon)licht bij komen. In een te dichte struik schimmelen bladeren en vruchten veel sneller en dat is niet goed. Snoei van kruisbessen in februari de oudste(minst productieve) takken tot vlak boven de grond. Haal ook zwakke, dode, verwarde en lage takken weg. Zorg ervoor dat u steeds een twaalftal productieve takken behoudt. Kort jonge, snel groeiende takken met twee derde of de helft in, zodat zij binnen een of twee jaar de oudere takken vervangen.
Bramenstruik: februari – maart
Van bramenstruiken snoeit u rond eind februari – begin maart de takken die vrucht gedragen hebben tot vlak boven de grond. Maak de andere takken in waaiervorm vast zodat de oppervlakte goed bedekt wordt. Kort ze in als ze de volgende struik raken. Snoei eventuele vertakkingen boven de tweede knop volledig weg.
Hazelaar: februari – maart
Snoei de Hazelaar van februari tot eind maart. Haal de grootste takken die geen vruchten meer dragen om de vijf jaar weg, zodat u per hazelaar tien snel groeiende en productieve takken overhoudt. Haal de waterloten(bijna verticale takken)in het midden van de struik weg, evenals kruisende takken en zwakke takken aan de voet van de plant.
Mispel: november – maart
Mispel kunt u snoeien van november tot eind maart. Snoei om de vijf jaar de dikste takken vlak boven jonge vertakkingen dicht bij hun basis. Haal te enthousiaste en bijna verticaal naar het centrum van de boom groeiende takken (waterloten) weg. Ook dood hout, dat bij de mispelboom vaak voorkomt, moet u weghalen.
Japanse wijbes: na de oogst / februari-maart
De vruchten van de wijnbes komen op het 2 jaar oude hout. Daarom moet u elk jaar alle takken afknippen die in het derde jaar zitten. De jonge uitlopers moeten juist bewaard worden om het volgende jaar vrucht te kunnen dragen. U kunt snoeien direct nadat de wijnbessen rijp zijn, vanaf september. Dit kan de hele winter door tot maart. Maar bij voorkeur in september/ oktober. U kunt dan goed herkennen wat de jonge uitlopers zijn. In het voorjaar komen er dan weer 1 jarige uitlopers bij, deze kunt u dan in het voorjaar erbij opbinden.
Even geen zin of tijd om in de winter te snoeien? Laat het door een vakman doen. Bel Krijn de Heer voor advies en uitvoering.
Nieuwe manier van mollen bestrijden
Ineens verschijnen er door de hele tuin, op het sportveld, in het plantsoen of het weiland overal molshopen. Hele gangstelsels en overal hopen grond of zand, iedere dag meer. Mollen kunnen enorme afstanden per dag afleggen en grote schade aanrichten. U kunt klemmen zetten, maar dan moet u precies weten waar en hoe u die zet. Bovendien komt de mol soms met één poot vast te zitten en gaat hij langzaam dood. Dat wilt u liever niet. U wilt ook geen gif strooien, want dan doodt u ook andere dieren.
Nieuw: snelle, pijnloze bestrijding van mollen
Nu heeft Krijn de Heer een snelle, pijnloze en effectieve manier om mollen te bestrijden: de Mauki mollenbestrijder. Dit Zwitserse apparaat doodt ook de andere schadelijke dieren, die gebruik maken van de mollengangen, zoals woelmuizen en –ratten. Zonder schadelijke bijwerkingen aan planten en dieren, zoals roofvogels, katten of wormen en insecten die in de grond hun nuttige werk doen.
Met de Mauki blazen we koolmonoxide (CO) in de tunnels. Dit verlamt in enkele seconden de ademwegen van de dieren, waardoor ze pijnloos dood gaan. Bekijk hier hoe het werkt.
Voordelig mollen bestrijden
Krijn de Heer komt graag met de Mauki uw terrein mollenvrij maken. Tot 31 juli 2014 brengen wij geen voorrijkosten in rekening en betaalt u alleen arbeidsloon. Hierop is heel 2014 nog het lage tarief van 6% btw van toepassing. Bel Krijn de Heer voor een afspraak.
Fruitbomen snoeien
Goed snoeien van fruitbomen snoeien is een vak apart. Hoe u dat doet, bepaalt de vruchtkwaliteit en ziektegevoeligheid. Dat leert u niet uit een boek, u moet het gewoon doen. En als u daarbij iemand met ervaring uitnodigt om enkele uurtjes te helpen, leert u het heel snel. Hier geven wij alvast wat informatie een aantal handige, algemene tips.
Zon en licht, kortloten en langloten
De gouden stelregel voor fruitbomen is dat er voldoende zon en licht in de kruin moet vallen. Dan kunnen zich in het voorjaar sterke bloembotten of bloemknoppen vormen. Bij de meeste fruitbomen ontstaan de vruchten uit deze botten. De vruchten staan vooral op korte twijgjes, de zogenaamde kortloten, en minder op de langloten.
Veel kortloten op de boom betekent veel en klein fruit. Daarom dunnen we die uit in de lente. Langloten zijn onvruchtbare twijgen en daar willen we er niet teveel van, want dan kan er niet voldoende licht in de kruin vallen. Een fruitboom die langzaam of zwak groeit vormt kortloten, bij sterke groei krijgt een boom langloten.
Levensloop fruitbomen
De snoei hangt nauw samen met de levensloop van een fruitboom. De eerste jaren, tijdens zijn jeugdfase, moet een fruitboom sterk groeien om snel een voldoende grote kruin en stam te vormen. De boom maakt dan automatisch weinig bloemknoppen. Goed snoeien is nu belangrijk, om die sterke groei te bevorderen.
Later, tijdens de productiefase, mag hij niet te sterk meer groeien. Zo kan hij nieuw vruchthout en voldoende bladeren vormen. Voldoende bladeren zijn nodig om de vruchten te voeden en de sapstroom door de boom te trekken. Zwakkere groei krijgt u door zo weinig mogelijk te snoeien, want snoei prikkelt de groei. Vooral de langloten mogen niet ingekort worden. Groeien er toch te veel langloten op de boom, snoei de meeste en houd alleen die met de goede richting over. Heeft de boom te veel kortloten, snoei er dan een flink aantal weg.
Kortom: een snelgroeiende boom maakt weinig bloemknoppen; een rijk bloeiende en vruchtdragende boom groeit bijna niet meer.
In de ouderdomsfase van de boom zal de boom, ondanks de snoei, nog weinig groeien. De boom produceert minder vruchten en begint af te takelen: zware takken breken af en de boom begint te rotten.
Laagstam- en hoogstamfruitbomen
Als de vruchten van laagstamfruitbomen na een vijftiental jaar klein en schurftig worden, kunt u de bomen beter vervangen. Bij hoogstambomen is dit een teken dat u de eerstkomende winter de bomen eens grondig moet snoeien. Over tijdstip van snoeien en hoe u precies kunt snoeien, leest u hier binnenkort meer.
Hulp nodig bij het snoeien van uw fruitbomen, of het helemaal door een vakman laten doen? Bel Krijn de Heer voor advies en uitvoering. Profiteer meteen van het 6% btw tarief op arbeidsloon voor hoveniers
Zwaar tuinwerk? Wij zetten onze minigraver in
De aanleg van uw tuin begint met grondwerk. Maar ook in bestaande tuinen is vaak groot werk te doen. Dat is lichamelijk zwaar en tijdrovend werk
Speciaal voor die klussen, zoals uitgraven en afgraven, bomen rooien of vervangen van beschoeiingen, heeft Krijn de Heer sinds kort een nieuwe graafmachine: de Kubota mini-graafmachine. Een kleine krachtpatser van 2 ton met enorme graafkracht. Hij is heel wendbaar, heeft een groot bereik en kan door zijn afmetingen in de krapste ruimtes werken.
Nauwkeurig werken met Kubota minigraver
Toen onze tien jaar oude minikraan aan vervanging toe was, hebben we bewust gekozen voor een Kubota minigraver. Onder kenners is dit merk de top als het om minigravers gaat. Hij is makkelijk te bedienen, omdat hij een goed gevoel heeft in de bedieningshandles, zodat we heel nauwkeurig kunnen werken. Bijvoorbeeld om bij beschoeiing de palen in de grond te drukken en daarna de schotten van vaak vier meter breed in te hangen. Maar ook het aanplanten van bomen en het uitvlakken van gazons is eenvoudig uit te voeren. Een ander groot voordeel is dat wij de minigraver zelf kunnen vervoeren. Zo is hij makkelijk dagelijks inzetbaar voor onze klanten.
De winter is bij uitstek de tijd om grote veranderingen in uw tuin uit te voeren. Onze Kubota mini-graafmachine zetten we dan ook graag voor u in.
Wilt u nu zwaar werk laten uitvoeren? Dan profiteert u meteen van het 6% btw tarief over arbeidsloon. Neem contact op met Krijn de Heer.